Skip Navigation Links

Tadavi sırasında beslenmeyle ilgili dikkat edilecekler

Tedavinin aksamadan devam edebilmesi için öncelikle dişler ve tellerimize zarar verebilecek davranışlardan kaçınmalıyız. Özellikle sabit tedaviler daha fazla hassasiyet gerektirmektedir. Bunun için ağız bakımın iyi yapılmasının yanında gıda alımı sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Özellikle şu gıda maddelerinden kaçınmalıdır:

-Çürüğü kolaylaştıran bol şeker ve karbonhidratlı yiyecek ve içecekler.
-yapışkan yiyecekler, örn karamelli şeker ve çukolatalar.
-Asit içerikli gıdalar, en önemlisi "kola".

Tedavi sırasında kopmaların meydana gelmesi tedavi sürecini aksatır ve tedavinin aylar boyutunda uzamasına sebep olur.

Bu durumla karşılaşmamak için azami özeni gösteriniz, aşağıdakilere dikkat ediniz:

Sakız

kesinlikle çiğnenmemelidir. İlk bakışta zararsız gibi görünse de, tellerin yapışkanının zamanla zayıflamasına sebep olur. Tellerin en çok kopmasına sebep olan gıdalardandır.
Zeytin, kiraz, erik gibi çekirdeği olan yiyeceklerin çekirdekleri dışarda çıkartılıp ağıza alınmalıdır.
Çok sert gıdalardan, örn patlamış mısır, sert kabuklu tost gibi yiyeceklerden kaçınmalıdır.
Isırma işlemini yaparken dikkat etmeli, kopartarak ısırmamalı. Bunun yerine elimizde bölerek veya rendeleyerek yemeliyiz, örn ekmek kabuğu, elma, havuç.


Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.
© Dr. Oğuz Akgündüz